Over bijen en de lente – kinderyoga met een prentenboek

Afgelopen week stonden de lessen in het teken van het boek ‘Het bezige BIJTJE’ va Britta Teckentrup van Veldman Uitgevers. Met alle kinderen, tussen 2 en 10 jaar, las ik dit boek en deden we yogaoefeningen die hiermee te maken hadden.

De peuters van het kinderdagverblijf zoemden als een bijtje, deden de zonnegroet, gaven stuifmeel door (een gele ballon) met hun voeten, stonden als een treurwilg (vooroverbuiging) én een stevige boom en tenslotte tekende ik stippen op hun rug – net als het lieveheersbeestje die op elke bladzijde van het boek staat.

De kinderen in de les bij Yoga Point Leidsche Rijn en Vrije School Leidsche Rijn roken aan bloemen. Op de foto’s zie je ze ruiken aan echte bloemen, waardoor hun neus ook nog eens onder het stuifmeel zat en je ziet ze de ademhalingsoefening ‘bijtje’ (drie keer kort in, één keer uit door de neus) boven een papieren bloem doen. Ook deden ze de concentratieoefening ‘bloem’ met hun handen. Je maakt vuisten en opent dan heel langzaam je handen, terwijl je ernaar kijkt. En bij de Vrije School deden we ook nog een sensatie-oefening: de kinderen moesten hun ogen dichtdoen en kregen van mij een steen. Die moesten ze goed voelen en dan beschrijven. Volgende stap is dat ze vervolgens hun steen in een mandje met stenen terug kunnen vinden, op basis van wat ze gevoeld hebben. Nadat we de boom samen hadden geoefend, deden we ook ‘de danser’; bijen vertellen elkaar door middel van een dansje waar ze stuifmeel hebben gevonden :-) Vaak sluit ik de les af met een creatieve opdracht. Nu mochten ze met gele potloden en krijtjes een tekening maken. Bzzz…..

Wil je ook tips hoe je kinderyoga aan een prentenboek kunt koppelen? Kijk dan elke vrijdag op mijn Facebook voor de Voorlees Vrijdag.

* Op de foto’s zie je niet veel gezichten, dit is omdat ouders aangegeven hebben hun kind niet online terug te willen vinden *